Vândut

Calculator mecanic Adix Company, 1903

Calculatorul Adix este disponibil în cutia originală.
Aparatul este funcțional 100%.

Categorie:

Descriere

Calculatorul mecanic Adix este invenția din 1903 a austriacului Josef Benedikt Pallweber, un ceasornicar de lux și inginer cu multiple patente pentru mecanisme și invenții de utilitate – case de marcat, mecanisme de ceas (IWC Schafhausen, Cortébert), mecanisme de tastaturi etc.

Adix este un calculator cu mecanism simplu și ingenios care adună numere cu o singură cifră, până la un total de 999.
În 1903, acest dispozitiv mecanic ar fi fost considerat un obiect de lux (ca un iPhone, să zicem), utilizat în departamente de contabilitate și bănci, însă utilitatea lui este relativă deoarece sunt necesare unele operațiuni mentale de matematică pentru a putea lucra cu cifre mai mari pe mașina de adunat.

În favoarea lui Adix, acest sistem de lucru poate fi un avantaj pentru că antrenează mușchiul logic și totul devine simplu prin învățare.
Calculatorul Adix a fost semnificativ din punct de vedere istoric din mai multe motive. Pentru început, ca design, dispozitivul avea un mecanism la vedere pentru a arăta utilizatorilor ce se întâmplă la interior. Calculatorul este de mici dimensiuni, cu mobilitate ridicată. Unele piese sunt realizate dintr-un nou material de producție numit aluminiu, o inovație tehnică pentru acea perioadă.

Deși nu este capabil să lucreze operațiuni matematice foarte complicate, pentru un calculator mecanic foarte timpuriu, Adix era rapid, precis și mai convenabil decât adunarea manuală.

Calculatorul Adix este disponibil în cutia originală.